לכל הסטודנטים ואנשי הסגל שיש להם חשבון Unix, יש את האפשרות ליצור לעצמם דפי אינטרנט. הספריה הראשית של דף האינטרנט צריכה להווצר ע"י המשתמש תחת ספרית ה - home directory והיא תקרא html. כל הקבצים ששייכים לדף האינטרנט ימוקמו בספריה זו. כאשר ניגשים לדף האינטרנט, יש להקליד בדפדפן האינטרנט את הכתובת בפורמט הבא: http://www.cs.tau.ac.il/~username (כאשר 'username' הוא שם המשתמש שלך ב - Unix'). הכתובת הנ"ל מקושרת לקובץ Default.html (עם D גדולה) או index.html לפי רצונך אשר יהיה ממוקם בספריה html. פרוש הדבר הוא שכאשר ניגשים לדף האינטרנט שלך דרך כתובת זו, למעשה ניגשים לקובץ Default.html או index.html.
להלן הוראות ליצירת דף אינטרנט אישי:
1. יש ליצור את הספריה html ב home directory ע"י הקלדת הפקודות הבאות בסדר הנ"ל:
2.ניתן להעתיק את דף האינטרנט לדוגמא שניתן באתר זה אל html/Default.html/~:
יש להעתיק את הקובץ לדוגמא (HTML) לתוך ספרית ה html שכעת יצרת.כדי לעשות זאת, יש ללחוץ על כפתור ה "Save as ..."בתחתית המסך . הוראות מפורטות לגבי שמירת התמונה ניתן למצוא כאן (HTML).
3. אפשר לשנות את הקובץ במידת הצורך.
הערות: כל קובץ שיהיה ברצונך להפוך לזמין באינטרנט חייב להיות בעל הרשאות הרצה. כלומר, עליך להקליד את הפקודות הבאות בסדר הבא:
כדי לגרום לדף האינטרנט שלך להיות אינטראקטיבי, יהיה עליך להשתמש ב CGI Scripts:
כדי להריץ cgi script יהיה עליך לבצע את הפעולות הבאות:
1. ליצור מתחת לספרית ה - html ספריה בשם: cgi-bin. לדוגמא:
2. בספריה cgi-bin יש לשים את הסקריפטים, לא משנה באיזו שפה הם כתובים. הדבר הכי חשוב הוא לתת לתוכנית הרשאת הרצה (x) לקבוצות user,group,other.
3. בספריה html יש להניח את הקובץ form.html שיופעל ע"י טופס הסקריפטים.
4. בתג FORM, שדה ה - action יהיה: "http://www.cs.tau.ac.il/cgi-bin/cgiwrap/your_login_name/your_script_name"
לדוגמא: <form method="POST" action="http://www.cs.tau.ac.il/cgi-bin/cgiwrap/mylogin/myscript.pl">
5. על מנת לדבג את התוכנית/לראות מה המגבלות שיש בשרת ניתן להריץ http://www.cs.tau.ac.il/cgi-bin/cgiwrapd/mylogin/myscript.pl
כל שפות שבדרך כלל משתמשים בשביל כתיבת CGI סקריפט, אפשר להשתמש: Perl, Python, Ruby, Bash. הינה דוגמה פשוטה בשפות שונות:
Perl:
Python:
Ruby:
Bash:
שימו לב! לפי תקן CGI קודם רושמים את השורה "Content-type:text/html", ואחר כך שורה ריקה! מידע נוסף נמצא בקישורים האלה:
מה זה PHP ?PHP היא גם שפת סקריפט שרצה בצד השרת כמו CGI סקריפטים, כדי לבנות אתרים דינמיים, ואינטראקטיביים. אך בניגוד לסקריפטי CGI, יש לשמור את הקבצי PHP בספרייה "html", כמו קבצי html רגילים, אבל עם סיומת קובץ "php.". הינה דוגמה פשוטה של תוכן קובץ PHP:
מידע נוסף על נושא PHP נמצא באתרים האלה:
הינה טכניקה ליצירת יישומי דפדפן אינטראקטיבים המבוססים על קוד המורץ על דף HTML בודד.
דוגמא פשוטה לשימוש ב AJAX:
נוסיף לדף ה HTML את קטע הקוד הבא: קטע קוד להוסיף לדף (HTML),ואת הכפתור הזה (AJAX.),ניצור קובץ המכיל טקסט כלשהוא בשם newcontent.txt ,אז בלחיצה על הכפתור, יוחלף הטקסט לטקסט ששמרנו בקובץ.
דוגמא נוספת ניתן לראות בעמוד הזה
שקורא לקובץ
simple-ajax-example.cgi
במעבדות של מדעי המחשב, ניתן להשתמש בדפדפנים שמצורפים למערכת ההפעלה Windows או Linux. ב-Windows, לפי ברירת מחדל, הדפדפנים מוגדרים עם proxy. אין צורך לקנפג אותו. עבור Linux, נא ללחוץ כאן
ישנם אתרים מסויימים החסומים לגישה מסיבות אבטחה, כגון מערכת הפורומים של ביה"ס למדעי המחשב. כדי לצפות בדפים אלה, יש להגדיר את דפדפן האינטרנט. הוראות מפורטות ניתן למצוא כאן.
לעיתים יש צורך להגביל את הגישה לחלק מהמידע באתר האינטרנט. אנו ממליצים לא לשים את הדפים הללו במקום הנגיש לאינטרנט. יחד עם זאת אפשר להשתמש במנגנון של שרת ה-http לצורך הגבלת הגישה. בכל ספריה אפשר להוסיף קובץ בשם htaccess. (עם נקודה לפני השם) אשר יתאר את הרשאות הגישה לספריה זו. שרת ה-http יישם את המדיניות הרשומה בקובץ זה. דוגמא לקובץ המגביל את הגישה מביה"ס למדעי המחשב בלבד:
1 יצירת קובץ סיסמא
גש לתיקיה
USER1 יהיה היוזר לכניסה , לאחר מכן יש להקליד סיסמא ואימות סיסמא
ניתן כמובן ליצור יוזרים נוספים במקום USER1
2 יצירת קובץ htaccess. :
הקלד בעורך טקסט (פיקו למשל) את הפקודות :
השרת שניתן להריץ עליו tomcat הוא delta-tomcat-vm .
יש לבחור שני מספרי פורטים - אחד עבור חיבורים רגילים, בין 40000 ו-40999, אשר נקרא ה-serviceport, ואחד עבור ניהול, בין 50000 ו-50999, אשר נקרא ה-adminport.
על מנת לגלות אילו פורטים כבר בשימוש, הריצו 'netstat -an | grep ':[4|5]0. שימו לב שהפקודה הזאת תראה רק את הפורטים שבשימוש ע"י שרתי tomcat שרצים כרגע. אם תתקלו בבעיות מאוחר יותר, תבדקו שוב; יתכן שמישהו השתמש בפורט אבל לא הריץ את השרת שלו כשבדקתם.
שימו לב, הסקריפט יוצר ספריה בשם ה-username שלכם ב- specific/scratch/ אשר אינו מגובה, כך שכדאי שתמיד תשמרו עותק של קבצי המקור שלכם ב-home directory שלכם.
כדי ליצור ספריית tomcat משלכם, הריצו:
למשל:
הפעלה ועצירה:
למשל:
כשהוא פועל, אתם יכולים להתחבר בעזרת דפדפן אינטרנט אל הכתובת 'http://server:serviceport', כאשר server הינו שם המכונה שבה שרת ה-tomcat שלכם רץ
(למשל, 'http://delta-tomcat-vm.cs.tau.ac.il:40001').
ניתן בקלות לשנות את J2SDK ברירת המחדל של tomcat - הוא נמצא בשורות הראשונות של הסקריפט init.d-tomcat שאתם מקבלים עם יצירת ספריית tomcat. אנו מחזיקים הרבה גרסאות של Java - ניתן למצוא את כולן ב-/usr/local/lib/j*dk*. אם אתם משתמשים ב-JDO אתם צריכים את /usr/local/lib/j2sdk1.4.0.
כדי להעלות קבצים לשרת ה TOMCAT :
אין אפשרות להתחבר עם SFTP מחוץ לאונברסיטה בכדי להעלות קבצים. אם אתם צריכים להעלות קבצים יש להשתמש בפקודת SCP.
דבר ראשון צריך להתחבר ל delta-tomcat-vm עם לקוח SSH כלשהו ( PUTTY או MOBAXTERM למשל).
שם להיכנס ל /specific/scratch וליצור תיקייה שתשמש אתכם. (כדי להתחבר ל delta-tomcat-vm יש להתחבר קודם לשרת nova או soul ומשם ליצור חיבור ssh ל tomcat-delta-vm) .
לאחר יצירת התיקייה יש לחזור ל nova או soul ולהריץ משם את הפקודה הבאה:
תיקיית המקור - source
תיקיית היעד - destination
העתק את כל תתי התיקיות - r
העתק את כל הקבצים - *