האוויר של תל אביב ראוי לשתייה

מים שהופקו מהאוויר שברחבי העיר הסואנת תל-אביב נמצאו ראויים לשתייה

ביצוע אנליזות מים מתקדמות במעבדה

במסגרת מחקר שנערך במרכז לחקר המים בבית הספר לסביבה ולמדעי כדור הארץ ע"ש פורטר, בהובלת אופיר ענבר, בהנחיית פרופ' דרור אבישר ובשיתוף פרופ' אלכסנדרה צ'ודנובסקי, וחוקרים מובילים בגרמניה, נמצא כי המים עמדו בכל תקנות מי השתייה הכימיים של ארגון הבריאות העולמי.

 

חשיבה מחוץ לקופסה ופיתוח טכנולוגיות לייצור מי שתייה הכרחיים לפתרון המחסור ההולך ומחריף במי שתייה ראויים. אטמוספירת כדור הארץ היא מקור מים עצום ומתחדש: היא מכלה מיליארדי טונות של מים ש-98% מהם נמצאים במצב צבירה גזי, כלומר אדי מים עשויים להפוך למי שתייה. במסגרת המחקר התבצעו מגוון רחב של אנליזות כימיות מתקדמות, ונמצא כי ברוב המוחלט של המקרים, בעונות ובשעות שונות, המים שהופקו מהאוויר בלב תל אביב בטוחים לשתייה. 

 

זהו המחקר הראשון בעולם שבוחן את זיהום האוויר מזווית אחרת: השפעתו על מי השתייה המופקים מהאטמוספירה. לצורך כך, במתכוון לא הותקנו במכשיר כל מערכת סינון וטיפול, כך שהמים שהופקו הם המים שהתקבלו מהאוויר.

 

בנוסף, בעזרת מגוון טכנולוגיות חדשניות לניטור הרכב האטמוספירה ושימוש בשיטות סטטיסטיות מתקדמות, הצליחו החוקרים לקשר לראשונה באופן כמותי בין המסלול שהאוויר עובר שלפני הגעתו לנקודת הפקת המים לבין ההרכב הכימי של מי הטל. המחקר הראה שכיווני הרוח משפיעים מאוד על איכות המים. כך למשל, כשהרוח מגיעה מהמדבר אנחנו מוצאים יותר סידן וגופרה במים, כלומר שיירים של אירוסלים של אבק מדברי במים. לעומת זאת, כשהרוח מגיעה מכיוון הים אנחנו מוצאים ריכוזים גבוהים יותר של כלוריד ונתרן שמקורם בים. יתרה מזאת,  נמצא כי ניתן לזהות במים את המקומות הרחוקים שממנו הגיע האוויר לנקודת הפקת המים. למשל, מים שהופקו מהאוויר שהגיע מאזור הסהרה שונים בהרכבם ממים שהופקו מאוויר שהגיע מאזור אירופה.

 

בימים אלה החוקרים מרחיבים את המחקר לאזורים נוספים בישראל, בהם מפרץ חיפה ואזור חקלאיים, כדי לחקור לעומק את השפעתם של מזהמים שונים על איכות מים המופקים מהאוויר.

 

תוצאות המחקר פורסמו בשני כתבי עת מובילים:

 

Science of the Total Environment: https://www.sciencedirect.com/.../pii/S0048969721030114

 

Water: https://www.mdpi.com/2073-4441/12/10/2940

 

לקריאה על המחקר באתר האוניברסיטה >

 

לכתבה ב-YNET >

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>